Bantuan Khidmat Guaman

Cara kira duti setem perumahan

Bacaan 3 minit

Duti setem sangat penting apabila berurusan dengan hartanah. Tidak kira samaada anda pembeli atau penjual, anda harus ambil kira semua kos yang berkaitan. Oleh kerana bukan semua orang tahu pasal kos tambahan ini, berikut sedikit panduan untuk bacaan anda.

Apa itu duti setem?

Duti setem ialah cukai yang dikenakan atas dokumen/surat perundangan seperti jual beli, pertukaran hak milik, pinjaman rumah, atau perjanjian pinjaman.

Bila ada dokumen undang-undang, maka akan adalah caj duti setem. Topik ini sedikit rumit juga untuk difahami, tapi jangan risau kami akan cuba jelaskan.

Pertama sekali, anda kena tahu kos duti setem ni ada 2 kategori sahaja iaitu:-

Duti setem Malaysia untuk perumahan

Pengiraan pembelian rumah subsale
Pengiraan Duti Setem

Di Malaysia, duti setem untuk perjanjian kontrak dalam hartanah memang berbeza sedikit disebabkan ianya bergantung pada situasi transaksi tersebut.

Untuk duti setem Ad Valorem, pengiraan dibuat mengikut harga rumah pada kontrak jualan atau nilai pasaran. Penilaian tersebut mengikut pada yang tertera di laporan penilaian oleh jurunilai kerajaan.

Memang tidak boleh menipu kalau ada penilaian harga ni. Kalau harga di kontrak lagi tinggi dari nilai pasaran, duti setem akan dicaj mengikut nilai mana yang lebih tinggi.

Cukai duti setem ada beberapa peringkat dan setiap itu ada peratus masing-masing. Peratus duti setem bermula dari 2019 seperti berikut:

Kalau rumah tersebut berharga RM500,000 maknanya, di tiga peringkat pertama duti setem tu memang akan kena caj. Macam mana pula dia caj di setiap peringkat?

Harga rumah RM500,000. Jadi, ada caj 1% untuk RM100,000, 2% untuk RM400,000.

  • RM1,000 duti setem yang dikenakan untuk RM100,000 yang pertama (1%)
  • RM8,000 duti setem yang dikenakan untuk RM400,000 seterusnya (2%)
  • Jumlah keseluruhan ialah RM9,000 jumlah duti setem yang perlu dibayar

Duti setem untuk perjanjian pinjaman

Sangat penting untuk anda kira juga duti setem yang dikenakan pada mana-mana perjanjian pinjaman yang termasuk dalam pembelian rumah.

Sebabnya, perjanjian pinjaman ini dikira sebagai dokuman undang-undang yang penting, jadi memang akan kena bayar cukai duti setem. Pastikan tak terlepas pandang.

Kadar caj duti setem untuk perjanjian pinjaman memang tetap 0.5%, dan dikenakan pada seluruh harga pinjaman tersebut.

Maknanya kalau dah ambil pinjaman RM450,000 untuk beli rumah daripada contoh di atas, duti setem akan jadi RM2,250 (0.5% x RM450,000).

Untuk rumah yang harganya RM500,000, jumlah duti setem untuk instrumen pertukaran hak milik dan perjanjian pinjaman akan dikira seperti di bawah:

[(RM100,000 Pertama x 1%) + (RM400,000 Seterusnya x 2%) + 0.5% daripada jumlah pinjaman (RM450,000)
= (RM1,000 + RM8,000) + 0.5% X (RM450,000)
= RM9,000 + RM2,250
= RM11,250

Ingat langkah kira ni sebab kami akan menerangkan di bawah bagaimana pengecualian duti setem dilaksanakan.

Cara matikan duti setem surat perjanjian

Pengiraan Duti Setem
Pengiraan Duti Setem

Untuk matikan setem surat perjanjian, anda perlu ke Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk isi borang online di kaunter (jangan lupa bawa dokumen), hantar dan tunggu giliran untuk matikan setem.

Kerana dua-dua proses ni boleh mengambil masa yang lama. Sekiranya anda ingin menjimatkan masa, isi borang online menggunakan apps LHDN Malaysia yang bernama Digital Franking.

Pertama sekali, muat turun aplikasi tersebut semasa tiba di LHDN jadi tak perlu ambil nombor giliran dan tunggu lama. Selepas muat turun, isi borang tersebut dengan maklumat berkenaan.

Apabila sudah siap, klik butang Simpan. Anda akan menerima sebuah kod (macam kod QR) dan sekarang boleh ambil nombor giliran untuk proses matikan setem.

Bila sampai giliran anda, di kaunter hanya perlu tunjukkan kod tersebut kepada pegawai dan bolehlah terus matikan setem surat perjanjian dan buat bayaran.

i-MILIKI: Pengecualian Duti Setem baru 2022 – 2023

Selepas Kempen Pemilikan Rumah ditamatkan pada Disember 2022, memang semua menanti insentif baru kerajaan dalam pemilikan rumah.

Antara yang diperkenalkan adalah inisiatif Pemilikan Rumah Keluarga Malaysia (i-MILIKI) yang memberikan pengecualian 100% duti setem untuk rumah berharga sehingga RM500,000 bermula 1 Jun 2022 sehingga Disember 2023.

Manakala bagi rumah berharga antara RM500,001 hingga RM1 juta pula, pengecualian duti setem adalah sebanyak 50%.