Bantuan Khidmat Guaman

Langkah beli rumah baru di Malaysia anda perlu tahu

Bacaan 5 minit

Membeli rumah adalah proses yang rumit dan mungkin berlalu sekali seumur hidup, justeru kebanyakan orang kurang arif dalam proses pembelian rumah yang sebenar terutama bagi mereka yang pertama kali membeli rumah, sudah semestinya masih kabur tentang cara pembelian rumah pertama mereka. Anda ada 2 pilihan yang boleh dipertimbangkan untuk membeli rumah pertama anda samaada rumah subsale atau rumah baru.

Tentukan Kemampuan Kewangan

Pengiraan pembelian rumah subsale

Rumah adalah liabiliti jangka masa panjang kerana harganya yang sangat mahal terutamanya di kawasan bandar-bandar utama. Banyak kos yang harus ditampung apabila membeli rumah seperti bayaran tempahan, wang pendahuluan, yuran guaman, duti setem dan kos-kos dokumentasi. 

Setiap bulan pula, jika membuat pinjaman untuk membeli rumah, perlu mengeluarkan bayaran bulanan untuk membayar semula pembiayaan rumah.

Apabila rumah dah siap, akan ada kos-kos tambahan seperti deposit air, deposit elektrik, cukai tanah, cukai pintu serta kos-kos kelengkapan rumah seperti lampu, perabot, peralatan elektrik dan kerja-kerja pengubahsuaian.

Tambahan pula, semua kos ini kebiasaannya berkadar langsung dengan harga rumah; semakin tinggi harga rumah, semakin tinggi kos yang akan terlibat.

Justeru, mereka yang berhasrat membeli rumah haruslah menyemak pendapatan dan perbelanjaan terlebih dahulu sebelum membuat keputusan.

Kenal Pasti Rumah Yang Ingin Dibeli

Apabila anda sudah kenal pasti tahap kemampuan anda, tiba masanya untuk anda mencari rumah idaman yang masih berada dalam bajet anda.

Jika boleh, carilah rumah yang dekat dengan tempat kerja dan mempunyai pelbagai kemudahan di kawasan tersebut seperti sekolah, kawasan kedai, jaringan pengangkutan yang baik dan kawasan persekitaran yang selamat.

Pemilihan rumah yang bagus akan membantu menjimatkan kos petrol, tol dan juga masa.

Anda boleh melawat ke ekspo-ekspo hartanah atau bertanya kepada syarikat-syarikat pemaju perumahan untuk mengenal pasti projek perumahan yang sesuai untuk anda jika anda berhasrat membeli rumah baru.

Penting untuk anda menyemak status pemaju dan mendapatkan maklumat berkenaan lesen pemaju dan permit iklan & jualan melalui laman web Jabatan Perumahan Negara. Atau pun, rujuk kepada ejen-ejen hartanah berdaftar atau orang perseorangan yang ingin menjual rumah jika anda berhasrat membeli rumah subsale.

Buat Permohonan Untuk Pinjaman Rumah

Hampir semua orang yang membeli rumah pasti akan mendapatkan pinjaman daripada bank terlebih dahulu atas faktor harga rumah yang terlalu mahal untuk dimiliki secara tunai.

Tetapi, bank pula ada syarat dan terma mereka sendiri dalam meluluskan permohonan pembiayaan pinjaman perumahan.

Antara kriteria yang mereka akan lihat adalah jumlah pendapatan pemohon, komitmen kewangan lain, rekod bayaran kredit pemohon dan jenis rumah.

Jadi, amatlah penting untuk anda menilai kelayakan pembelian rumah dan kemampuan untuk membayar semula pinjaman tersebut.

Anda boleh meninjau dahulu berkenaan ciri-ciri pakej pembiayaan pinjaman perumahan tersebut di samping menilai kelayakan pinjaman anda dan juga mengira komitmen bayaran bulanan yang akan dikenakan.

Melantik Peguam Hartanah

Khidmat Guaman Office
Khidmat Guaman

Melantik peguam hartanah untuk membantu anda menguruskan pembelian rumah adalah sangat penting kerana proses membeli rumah adalah rumit.

Jika anda membeli rumah buat kali pertama, pelbagai dokumen yang diperlukan sepanjang proses pembelian seperti dokumen perjanjian jual beli, pinjaman perumahan, ikatan hakmilik, insurans dan dokumen-dokumen lain akan membuatkan anda berasa kelam-kabut dan ini akan menyukarkan keseluruhan urusan jual beli itu. 

Sekiranya anda tidak mahir dalam urusan perundangan hartanah, adalah dinasihatkan supaya melantik peguam hartanah yang mahir dan berpengalaman sebagai pemudah cara dalam mengendalikan urusan guaman berkaitan hartanah bagi pihak anda.

Peguam hartanah akan membantu anda meneliti setiap dokumen yang berkaitan bagi urusan transaksi jual beli hartanah seperti geran, perjanjian terdahulu antara penjual dan pemilik sebelumnya, perjanjian pinjaman terdahulu penjual, cukai tanah, cukai pintu atau lain-lain dokumen yang peguam hartanah nasihatkan perlu disediakan oleh pembeli.

Jika anda tidak pasti atau ingin mengetahui lebih lanjut boleh hubungi pihak kami.

Fahami Perjanjian Jual Beli Rumah

Pembelian rumah akan melibatkan dokumen Perjanjian Jual Beli (SPA) rumah kerana melibatkan pindahan milik antara dua pihak; penjual dan pembeli.

Sebagai pembeli, sudah menjadi tanggungjawab anda untuk memahami isi kandungan dokumen tersebut untuk mengelakkan hak anda sebagai seorang pembeli rumah ditindas.

Selain itu, anda juga perlu menyemak butiran berkenaan rumah yang dibeli yang dinyatakan dalam dokumen tersebut seperti nombor lot, harga beli, saiz rumah, jenis bangunan dan pelan lantai rumah sama ada tepat dengan rumah yang anda berhasrat untuk beli.

Anda disarankan untuk mendapatkan nasihat perundangan dari peguam hartanah terlebih dahulu sebelum menandatangani sebarang dokumen yang mampu menjejaskan hak anda di kemudian hari.

Fahami Dokumen Perjanjian Pembiayaan Perumahan

Dokumen pinjaman perumahan (loan agreement) adalah persetujuan antara anda dengan pihak bank. Tiga perkara paling penting yang anda perlu semak dalam loan agreement adalah jumlah pinjaman, kadar faedah, dan tempoh pinjaman.

Pastikan anda menyemak semua terma dan syarat yang terkandung dalam Perjanjian Pembiayaan rumah atau mendapatkan nasihat dari peguam atau pegawai bank sebelum anda menandatangani perjanjian tersebut.

Lawat Lokasi Rumah Secara Berkala

Jika rumah yang dibeli masih dalam pembinaan dan boleh dilawati, maka jangan lepaskan peluang untuk lawat tapak projek rumah secara berkala. Lihat perkembangan pembinaan rumah tersebut dan perhatikan jika ada apa-apa perkara yang tidak kena seperti pembinaan terhenti atau tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan dalam dokumen perjanjian.

Anda boleh berhubung dengan pemaju atau kontraktor jika ada apa-apa perkara berbangkit.

Pindahan Milik Rumah Kepada Anda

Apabila rumah telah siap atau selesai semua urusan berkaitan pembelian, pastikan anda menerima semua kunci pintu rumah (pintu utama, pintu bilik), surat serahan kunci atau notis milikan kosong (notice of vacant possession, VC) dan sijil perakuan siap dan  pematuhan (certificate of completion & compliance, CCC).

CCC adalah perakuan bangunan yang dikeluarkan oleh para profesional seperti arkitek, jurutera dan/atau pelukis pelan bangunan yang berdaftar dan disokong oleh Pihak Berkuasa Tempatan sebagai badan penyelia untuk mengesahkan bahawa bangunan yang dibina adalah layak dan selamat diduduki.

Periksa Keadaan Rumah

Apabila anda sudah mendapat kunci, periksa keadaan rumah tersebut, sama ada terdapat sebarang kerosakan, kecacatan atau ketidakpatuhan spesifikasi awal sepertimana yang dijanjikan. Tempoh tanggungan liabiliti (defect liability period) yang terkandungan di dalam SPA menggariskan hak anda untuk menuntut sebarang kos pembaikan dan ganti rugi jika ada sebarang kerosakan.