Bantuan Khidmat Guaman

Perbezaan MRTT dan MLTT

Bacaan 5 minit

Tidak pernah terlalu awal untuk memikirkan tentang insurans, tidak kira jenisnya! Ini adalah benar terutamanya apabila melibatkan perlindungan untuk sesuatu yang berharga seperti harta. Tetapi MRTT dan MLTT lebih berkaitan dengan melindungi anda dan orang yang anda sayangi juga. Tetapi apakah maksud dua istilah ini? Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT) dan Mortgage Level Term Takaful (MLTT) adalah kedua-dua produk insurans Takaful yang melindungi anda dalam kes kecacatan serius atau kematian. Mari kami rungkaikan perbezaan MRTT dan MLTT.

Sebagai produk insurans Takaful, mereka menawarkan asas halal untuk insurans yang boleh menjadi penting dalam menjaga orang yang dikasihi dan menampung keperluan kewangan mereka dalam keadaan yang mencabar. Jadi mari kita lihat topik MRTT vs MLTT, apa perbezaannya, dan mengapa ia menjadi pertimbangan penting dalam perjalanan harta anda.

Apakah MRTT?

Mortgage Reducing Term Takaful (MRTT) adalah produk insurans Takaful yang direka untuk menyediakan sokongan kewangan dalam kes kecacatan kekal sepenuhnya (TPD) atau kematian. Ini bermakna apabila jumlah pinjaman rumah anda berkurangan, begitu juga perlindungan yang disediakan oleh MRTT – maka, maksud ‘mortgage reducing’ dalam MRTT. Bayaran yuran insurans Takaful dibuat dalam satu lump sum semasa pembelian, dan biasanya boleh dibiayai sepenuhnya atau sebahagiannya oleh pinjaman rumah/mortgage. Dalam kes kematian, MRTT direka untuk melindungi jumlah baki pinjaman rumah anda, yang dibayar terus kepada institusi kewangan yang memegang pinjaman. Ini bermakna kestabilan kewangan dan ketenangan fikiran dijamin bagi orang yang dikasihi anda semasa waktu yang sangat sukar.

MRTT juga melindungi kecacatan kekal sepenuhnya (TPD), memberikan jaringan kewangan penting dalam keadaan yang tidak dijangka, yang menyebabkan individu yang dilindungi kekal cacat dan tidak dapat bekerja. Jika pinjaman rumah dilunaskan lebih awal, penginsurans biasanya menawarkan pengembalian tunai, berdasarkan terma dan syarat penamatan awal. MRTT mempunyai tempoh yang ditentukan, yang sepatutnya berdasarkan tempoh pinjaman rumah anda. Ini logik jika difikirkan – kerana tujuan utama MRTT adalah melindungi hutang pinjaman rumah itu.

Memastikan bahawa tempoh ini dan jumlah berkurangan sepadan dengan pinjaman rumah anda adalah bahagian penting dalam menetapkan sebarang insurans seperti ini. Tiada gunanya mempunyai pinjaman rumah bernilai RM500,000 tetapi hanya mempunyai insurans bernilai RM20,000 untuk melindunginya! Di sisi lain, tiada gunanya membayar insurans bernilai RM500,000, jika hanya RM20,000 pinjaman rumah yang akan tertunggak dan dilindungi dalam kes kematian anda.

Apakah MLTT?

Mortgage Level Term Takaful (MLTT) juga direka untuk memberikan jaminan kewangan penting bagi keluarga anda dalam kes kematian atau kecacatan kekal. Namun, jumlah perlindungan di bawah MLTT kekal pada tahap yang sama sepanjang tempoh pelan – maka ‘level term Takaful’. Dalam kes kematian atau kecacatan kekal sepenuhnya, MLTT akan membayar baki pinjaman rumah anda secara langsung kepada bank.

Baki apa-apa jumlah perlindungan yang masih ada akan dibayar secara langsung kepada penerima manfaat. Ini bermakna MLTT tidak hanya melindungi nilai asas pinjaman rumah anda, tetapi juga dapat memberikan jumlah wang tunai tambahan kepada keluarga atau orang yang dikasihi anda. Berbeza dengan MRTT, MLTT dibiayai melalui pembayaran berterusan yang dibuat sepanjang tempoh pelan. Oleh itu, ia tidak dapat ditampung oleh pinjaman rumah seperti MRTT dan dibayar oleh individu secara ansuran tetap.

Oleh kerana nilai yang dibayar pada bila-bila masa di MLTT akan kekal sama, kos premium secara keseluruhan kemungkinan akan lebih mahal daripada tempoh perlindungan yang serupa di bawah MRTT sebagai hasilnya!

Kelebihan dan Kelemahan MLTT vs MRTT

Bahagian paling penting dalam apa-apa insurans adalah memastikan ia memenuhi keperluan anda. Ini sangat penting untuk sesuatu yang kritikal seperti melindungi keluarga anda pada waktu yang paling memerlukan. Jika anda ragu-ragu tentang produk yang sesuai untuk anda, anda harus mencari nasihat kewangan.

Ingat juga bahawa MLTT dan MRTT adalah terma yang merangkumi pelbagai produk daripada beberapa institusi. Terma dan syarat setiap produk tertentu mungkin berbeza. Definisi TPD (total permanent disable), sebagai contoh, boleh berbeza secara ketara antara dua produk. Juga penting untuk diperhatikan bahawa kos, tempoh perlindungan yang tersedia, dan kemampuan untuk mendapatkan perlindungan berbeza bergantung pada keadaan anda sendiri.

Jika anda berusia 18 tahun dan aktif dalam kecergasan, mengambil MRTT selama 20 tahun, kemungkinan anda akan membayar premium dengan harga lebih rendah daripada perokok berusia 58 tahun yang menganggap salad sebagai sesuatu yang merosakkan burger yang sedap.

Apa Beza MRTT Dan MLTT & MRTA Dan MLTA?

Dalam insurans, perkara paling penting yang anda perlu pertimbangkan adalah ia perlu memenuhi keperluan anda. Kena ingat yang kepentingan insurans hanya akan nampak bila sesuatu kejadian tak diingini berlaku. Pendek kata, insurans ni macam sediakan payung sebelum hujan untuk keluarga anda dalam waktu yang sukar.

Tapi, anda juga kena ingat yang anda perlu dapatkan nasihat kewangan dari pakar atau ejen bertauliah bagi memastikan anda memilih produk insuran terbaik dan sesuai untuk anda.

Kena ingat juga yang MLTT dan MRTT ni adalah istilah yang merangkumi pelbagai jenis produk dari institusi kewangan berlainan.

Terma dan syarat untuk setiap produk pun boleh jadi berbeza juga. Contohnya, definisi untuk TPD mungkin jauh berbeza antara dua produk tersebut. Penting juga untuk anda tahu bahawa kos, tempoh perlindungan serta kelayakan untuk mendapat perlindungan boleh berbeza bergantung pada situasi anda.

Jadi, lepas dah tahu semua ini, anda mesti dah sedar ada kelebihan dan kekurangan kedua-dua jenis insurans ni. Mari tengok semuanya dalam jadual kami sediakan ini.

Perbezaan MRTT dan MLTT
<strong>Perbezaan MRTT dan MLTT<strong>

Mengapa Penting Untuk Mendapatkan Insurans Hayat Pembiayaan Rumah

Adalah jelas daripada perbincangan di atas mengapa MLTT dan MRTT adalah produk yang penting. Mereka menyediakan jaringan keselamatan yang berharga bagi orang yang tersayang yang mungkin penting jika tuntutan berjaya dibuat. Marilah kita hadapinya – pinjaman rumah kemungkinan adalah hutang yang paling signifikan yang kebanyakan daripada kita hadapi sepanjang hayat kita.

Hutang itu hampir pasti berdasarkan keadaan kewangan satu atau dua individu utama. Jika sesuatu yang tidak terduga dan malang berlaku, keadaan itu boleh berubah secara radikal. Mencuba untuk menguruskan hutang yang begitu besar dalam masa yang sukar boleh menjadi tugas yang menakutkan.

Di sinilah polisi insurans hayat pembiayaan rumah memainkan peranan. Insurans hayat pembiayaan rumah direka untuk memberikan ketenangan fikiran dalam menangani keperluan kewangan ini. Ia juga direka untuk mengurangkan beban jika perkara terburuk berlaku. Insurans takaful seperti MLTT dan MRTT menyediakan dua produk kewangan yang boleh membantu menampung keperluan tersebut bagi pemilik harta Islamik dan bukan Islamik.