Bantuan Khidmat Guaman

Seksyen 498 – Pikat isteri orang bercanggah perlembagaan

Bacaan 2 minit

Mahkamah Persekutuan hari ini telah membatalkan Seksyen 498 Kanun Keseksaan yang melibatkan lelaki yang menggoda isteri orang, disebabkan ia tidak patuh kepada perlembagaan.

Dalam keputusan yang dicapai secara sepakat, Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat menyatakan bahawa panel hakim berpendapat bahawa seksyen tersebut adalah bertentangan dengan perlembagaan kerana ia tidak sahaja mendiskriminasi berdasarkan jantina, yang bertentangan dengan Perkara 8(2) Perlembagaan Persekutuan.

“Melalui Seksyen 498, hanya suami yang diberi hak untuk mengguna pakai peruntukan itu, dengan mengecualikan hak semua isteri. Oleh itu, ini merupakan diskriminasi semata-mata atas dasar jantina,” katanya.

“Hakikat bahawa isu sebenar adalah demikian, diterangkan dengan jelas oleh Seksyen 132 Kanun Acara Jenayah, yang menyatakan bahawa ‘Tiada mahkamah boleh memutuskan kesalahan di bawah Seksyen 498 Kanun Keseksaan, kecuali atas aduan yang dibuat oleh suami terhadap isteri tersebut,’ ” tambah Tengku Maimun.

Ahli panel lain termasuk Hakim Besar Malaya Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah, dan hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Harmindar Singh Dhaliwal, Datuk Abu Bakar Jais, dan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil.

Keputusan ini diambil setelah panel membenarkan permohonan seorang ahli perniagaan untuk merujuk isu undang-undang kepada Mahkamah Persekutuan, mengenai sama ada Seksyen 498 adalah tidak patuh kepada perlembagaan kerana ia bercanggah dengan Perkara 8(1)(2) Perlembagaan Persekutuan mengenai kesaksamaan di sisi undang-undang dan diskriminasi jantina.

Tengku Maimun juga menyatakan bahawa panel berpendapat Seksyen 498 adalah undang-undang sebelum Merdeka atau undang-undang “sedia ada” mengikut Perkara 162 Perlembagaan Persekutuan, dan tidak boleh diubah melalui pindaan kehakiman di bawah Perkara 162(7) Perlembagaan Persekutuan kerana itu akan memerlukan pindaan yang meluas dan mengubah ciri-ciri kesalahan tersebut.

“Tidak dapat dinafikan oleh kedua-dua pihak bahawa tujuan utama Seksyen 498 adalah untuk melihat wanita sebagai harta kepada suami mereka, sehingga tindakan memikat mereka dianggap sebagai kesalahan. Oleh itu, kami berpuas hati bahawa satu-satunya cara untuk menyelaraskan Seksyen 498 dengan Perlembagaan Persekutuan adalah dengan membatalkannya secara kehakiman secara menyeluruh, dan itulah yang kami lakukan sekarang,” tambahnya.

“Hakimannya hendaklah berkuat kuasa secara prospektif, dengan tujuan mengekalkan kesemua pendakwaan terdahulu yang telah berlaku. Kes ini akan dirujuk kepada Mahkamah Tinggi untuk pengisytiharan dan perintah lanjut yang sewajarnya,” kata Tengku Maimun.

Ahli perniagaan berusia 53 tahun itu didakwa di Mahkamah Majistret Petaling Jaya pada 2020 kerana memikat wanita yang sudah berkahwin di sebuah pangsapuri di Selangor pada 2018 selepas laporan polis dibuat oleh suami wanita berkenaan.

Mengikut Seksyen 498 Kanun Keseksaan, lelaki itu boleh dihukum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Mahkamah Tinggi Shah Alam pada Mac lalu telah membenarkan permohonan lelaki itu merujuk kepada persoalan undang-undang itu kepada Mahkamah Persekutuan untuk diputuskan oleh mahkamah.

Pada prosiding hari ini, lelaki itu diwakili peguam Jayarubbiny Jayaraj, Jay Moi Wei Jiun dan Puteri Batrisyia Abdul Latif, manakala Timbalan Pendakwa Raya Eyu Ghim Siang di pihak pendakwaan.