Bantuan Khidmat Guaman

Kerajaan sedang memikirkan untuk melaksanakan lemon law kerana aduan mengenai isu dengan kereta baharu

Bacaan 2 minit

Kerajaan dalam fasa awal mengkaji dan menyelidik kemungkinan menerima pakai “lemon law” di Malaysia, kata menteri perdagangan dalam negeri dan kos sara hidup Armizan Mohd Ali.

Mengatakan adalah perlu untuk menganalisis amalan antarabangsa sebelum menyesuaikannya untuk kegunaan tempatan.

Armizan berkata demikian sebagai menjawab gesaan Persatuan Pengguna Pulau Pinang untuk memperkenalkan “lemon law”, atau remedi undang-undang, bagi pengguna yang membeli kenderaan rosak, sama ada lama atau baharu, yang gagal memenuhi kriteria kualiti dan prestasi dalam tempoh masa yang ditetapkan.

AS, Singapura, Korea Selatan, China dan Filipina adalah antara negara yang telah menerima pakai undang-undang lemon.

Pada tahun 2004, Singapura memasukkan “lemon law”, dalam Akta Perlindungan Pengguna (Perdagangan Adil).

Bagaimanapun, Armizan menyatakan bahawa Akta Perlindungan Pengguna Malaysia 1999 melindungi pengguna daripada kereta yang rosak.

“Akta itu melindungi pengguna berhubung kenderaan yang rosak dalam beberapa cara, walaupun ia tidak secara jelas “lemon law”, dan tidak menawarkan remedi khusus seperti pembelian balik kereta untuk kecacatan yang tidak boleh dibaiki”.

“Ia menyediakan pelbagai peruntukan yang boleh digunakan untuk menangani masalah kenderaan yang rosak.”

Baru-baru ini, dua laporan kenderaan yang baru dibeli rosak tular di media sosial.

Kerani S Nagakanni berkata Perodua Bezza baharunya rosak lapan jam selepas pembelian dan dia terpaksa membayar bayaran pinjaman bulanan RM537 walaupun kereta itu terkandas di pusat servis.

Sementara itu, Noriya Mamat dari Terengganu berkata Honda HR-V yang baru dibelinya telah terkandas di pusat servis selama empat bulan selepas dia menghantarnya dalam sebulan selepas pembeliannya untuk diservis pada tanda jarak tempuh 1,000km.

Dia berkata dia terpaksa menjelaskan bayaran balik bulanan sebanyak RM1,500 untuk kereta yang tidak dapat dipandunya.